ma.AlcoruGuru.ru

Производство на ирски виски. Главните фази

Видео: Земјите во производството и главните видови на виски

Ирското виски е составена од три природни состојки: обичен јачмен, јачменов слад и чиста изворска вода. Се чини многу едноставна компоненти, но откако ќе низ сите чекори во процесот се добива со уникатен производ - ирското виски, што не е да се меша со виски и бурбон или со колегите од другите земји пијалок производство.

Видео: Шкотско виски. Како да ја креирате?

Назад кон категоријата "ирски виски"
Назад на категоријата на "виски"
Слад (слад)

Целта на слад - во форма на различни јачмен жито ензимот (ензимот) се нарекува "дијастаза". Потоа diastasis ќе го олесни распуштање содржани во јачмен скроб и нејзината трансформација во шеќер, кој потоа се под влијание на квасец претвора во алкохол.

Видео: Виски | Како се прави тоаПроцесот на слад е внимателно избрани и рафинирани зрна се натопени во вода. Натопени јачмен слој поставени на подот слад куќата каде што температурата се одржува константна. За подобрување на контакт со кислород, житарици редовно Тед.

По некое време, жито почнува да пука, ослободување на микроб. Во текот на процесот на 'ртење во зрна формирана дијастаза потребни за следните операции. Ртење драматично прекинат со подложување на јачмен на високи температури.За разлика од Шкотланѓаните, Ирците не сум пушел слад над тресет чад, и суши во голем ограден печки (печка), при што јачмен не се изложени на чад и ја задржува својата природна арома карактеристики.
Peremolka

Како резултат на слад е одвоена од несаканите бактерии и бланширан во груб брашно (grist). Историски гледано се наоѓа овој користени мелници вода, како по правило, на истата река, биле однесени од водата што се користи во други фази на процесот на производство.

mashing
Mashing (mashing) - Ова е професионален мандат во viskikurenii значи производство кантарион. Како резултат на брашно (малц) се меша со топла вода во посебен резервоар (каша tun).

Вода со помош на веќе споменатите дијастаза распуштање на скроб во јачмен, го одвои од останатите материи кои се реши до дното на резервоарот. Смесата се варат, под топлина и скроб се претвора во шеќер, кој потоа се под влијание на квасец претвора во алкохол.

По филтрација, добиените слатка кантарион (кантарион), која е насочена кон ферментација на кантарион и остатоци (дебела слад) оди на добиточна храна.
ферментација
Кантарион се додава квасец што ги активираат ферментација.

На ферментација трае до 3 дена на температура не повисока од 35-27 C, така што нема да го парализираат квасец. Резултатот е течност (миење), најмногу наликува на пиво и содржи околу 8,5% алкохол.
Понатаму миење подложува на дестилација или дестилација.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како е производство на вискиКако е производство на виски
Историјата на виски потекло. - 3 часа.Историјата на виски потекло. - 3 часа.
Виски и нејзините варијантиВиски и нејзините варијанти
Што е виски? - & ldquo; Прирачници & ldquo; за почетниците аматерскиШто е виски? - & ldquo; Прирачници & ldquo; за почетниците аматерски
Концептот на помеша вискиКонцептот на помеша виски
Што подобар виски: еден слад или помеша?Што подобар виски: еден слад или помеша?
Сорти и видови на вискиСорти и видови на виски
Помеша виски еПомеша виски е
Класификација на вискиКласификација на виски
Разликата помеѓу виски и бурбонРазликата помеѓу виски и бурбон
» » Производство на ирски виски. Главните фази