ma.AlcoruGuru.ru

Разликата помеѓу виски и бурбон

разликите помеѓу американски бурбон виски

Бурбон - олицетворение на американскиот дестилирани традиции. Пијалокот е многу сличен со другите видови на виски, но има некои карактеристики кои им овозможуваат да го распредели во посебна подгрупа на духови.

Видео: Jack Daniels | преглед | Како да се направи разлика лажен

Разлики бурбон виски:1. Суровини. Виски е направен од јачмен, пченица и 'рж. Класичен бурбон најмалку 51% се состои од пченка, останатите 49% доаѓа од 'рж, јачмен и пченица. Пченка почна да се користи во Америка, благодарение на ниска цена и добри приноси. Во почетокот беше бурбон алкохол за пониските слоеви на општеството, но со развојот на вештини на локалните дестилаторите и како последица на тоа - да се подобри квалитетот, стана национална гордост на САД, визит-карта на земјата во глобалниот пазар на алкохол.2. Технологија на производство. Да ги подготви потребните слад виски - steeping, 'ртење, сушење и лупење на жито за да се одделат во него ензимите кои ги уништуваат скроб во шеќер природно. Во производство на слад бурбон пченка не се применува. Житарици смачкана, истурете вода и готвач. Како резултат на saccharified јачмен каша или друг вид на слад ферментиран квасец квас од претходната и дестилирана. Во некои дестилерии, како што се Џек Даниелс, пијалок пред да се флашира филтрираат преку јаворов јаглен.

Бурбон инсистира само во нови дабови буриња, изгорени внатре. минимален период на стареење - 2 години (обично 4 или повеќе). Виски се користи буриња шери, коњак, Мадеира, Калвадос и бурбон. Скоч виски се одржува најмалку 3 години, канадскиот - 6 години, ирски - 5 години (во просек).
Фото обука во буриња од бурбон
3. регион. Виски - широк термин кој ги опфаќа пијалаци од Шкотска, Ирска, Канада и Азија. шише етикета со ирско виски означени «Виски» натпис скоч - «Виски» или «скоч» (лента). На етикетите на виски од други земји едноставно наведено нивното географско потекло, на пример, «канадски виски». Според американскиот закон од 1964 година може да се нарече само Бурбоните пијалаци САД традиционалната технологија.

Видео: виски за 235.000? / Преглед на шкотски CAGE

слика Jim Beam
Jim Beam - најпопуларниот бренд на бурбон

Често постојат спорови: Џек Даниел (Џек Даниелс) е бурбон или виски. Шише етикета «Тенеси Виски» натпис, но самиот пијалок е 80% и 12% пченка јачмен, 'рж и 8% се на возраст во нови буриња изгорена. Според технологијата е класичен бурбон, туку затоа што на еден дополнителен чекор се смета за посебен класа - виски од Тенеси. Единствената разлика бурбон Џек Даниел од традиционалните - дестилат по дестилација понатаму се филтрира преку јаглен шеќер јавор, правење пијалаци помека.

Фото виски Џек Даниелс
Џек Даниелс - повеќе бурбон од класичен Виски

4. органолептички својства. Благодарение на пченка суровини вкус на бурбон побогати и има светлина, слатки тон. Ирското виски е познат bitterish белешки, скоч - чадот мирис. Чува во дабови буриња бурбон прави темно жолта или килибар, тоа е обично потемни од другите виски.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Составот на виски во светотСоставот на виски во светот
Како е производство на вискиКако е производство на виски
Производство на ирски виски. Главните фазиПроизводство на ирски виски. Главните фази
Сорти и видови на вискиСорти и видови на виски
Виски Џек ДаниелсВиски Џек Даниелс
Она што е различно од бурбон виски?!Она што е различно од бурбон виски?!
Бурбон дома - ние се готви заедноБурбон дома - ние се готви заедно
ВискиВиски
Она што е различно од бурбон виски или како да се избере најдобар?Она што е различно од бурбон виски или како да се избере најдобар?
Видови на виски и коктел со сок од јаболкоВидови на виски и коктел со сок од јаболко
» » Разликата помеѓу виски и бурбон