ma.AlcoruGuru.ru

Факти за виски

1. скоч виски на англиски напишани виски, виски направен во САД, Ирска и Канада (со неколку исклучоци) и голем број на други земји, обично имаат буквата "е" - виски.
Значи, ако се види на етикетата зборот виски, може да биде речиси сигурни дека ќе им понуди на скоч виски.

Видео: 9 Малку познати факти за виски

Во гранка новинарство често се користи во комбинација верзија - размахване (e) y, ако истовремено парче од, на пример, шкотскиот и ирскиот сорта.
2. Индија е најголемиот производител и потрошувач на виски во светот.

Секоја година во Индија троши 600 милиони литри виски, што е два пати повеќе отколку во САД.
Сепак, надвор од земјата, најверојатно, ќе се смета рум овој пијалок (за жал, тоа не се извезува, сето тоа оди на домашниот пазар).

Видео: Топ 5 митови и факти за виски3. виски наскоро може да се добие насловот на најскапите алкохол во светот. Додека најскапото виски е 60-годишниот Macallan ($ 62,000 за едно шише на таквите само 40 шишиња).

Меѓутоа, две години на продажба е од ирско виски шише XIX век во вредност од 100.000 фунти (што е практично еднаква на 200.000 $). Тоа е единствениот преживеан шише од дестилерија островот дестилерија калуѓерката во округот Ирска.Досега рекордот му припаѓа виновен - најскапото шише беше продаден на аукција на Кристи е за $ 160.000.
4. Постојат повеќе од 5.000 видови на слад виски (malts), 90% од кои се произведени во Шкотска. Сепак, во однос на обемот тоа е само 5% од виски произведено во земјата.

Останатите 95% - е помеша виски (помеша).
5. мнозинство на шкотски viskokuren веќе не припаѓаат на Шкотите. Edrington освен за производство на познатиот тетреб Macallan и Хајленд Парк, и 17 мали семејни viskokuren.

6. Виски со ознаките "еден слад" или "чиста еден слад" не е еден слад во вистинската смисла на зборот - во секој случај тоа е мешавина, кои може да вклучуваат видови на виски произведено во една или повеќе од дестилерија. Реал еден слад виски се етикетирани како "еден буре" (што значи "еден барел").

7. виски црвено вино е повеќе корисен како што содржи повеќе елагична киселина - антиоксиданс кој може да го запре растот на клетките на ракот и се отпорни на болести на срцето. Можеби тоа е причината зошто во времето на САД "сува закон" беше дозволено да пијат виски, но само за "медицински потреби".

8. Во изминатата година, околу 1 милион луѓе го посетиле круга на шкотскиот дестилерија.
9. По завршувањето на Втората светска војна, кога Англија разбирливо живееле во режим на штедење, Черчил, испрати писмо до британскиот министер за прехранбената индустрија, кој ги нареди во секој случај нема да се намали обемот на јачмен, насочени кон производство на виски.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Што е виски? - & ldquo; Прирачници & ldquo; за почетниците аматерскиШто е виски? - & ldquo; Прирачници & ldquo; за почетниците аматерски
Црвена киселоЦрвена кисело
Што подобар виски: еден слад или помеша?Што подобар виски: еден слад или помеша?
Пијте за силен духПијте за силен дух
Коктел "јаболко виски"Коктел "јаболко виски"
Класификација на вискиКласификација на виски
Како и каде што имаше вискиКако и каде што имаше виски
Легендарниот шкотски вискиЛегендарниот шкотски виски
Производители на виски се надеваат дека ќе ја зголеми продажбата во Русија ... - 2 часа.Производители на виски се надеваат дека ќе ја зголеми продажбата во Русија ... - 2 часа.
Најстарите виски во светот може да се купи за $ 1.4 милиониНајстарите виски во светот може да се купи за $ 1.4 милиони
» » Факти за виски