ma.AlcoruGuru.ru

Производство на ракија

производство на ракија

Коњак - силен алкохолен пијалок, кој е добиен со двојна дестилација на бело вино и понатаму стареење во дабови буриња. Дабови буриња се предуслов за eaux на созревање. Производство на ракија може да се нарече уметност. Само некои сорти на грозје за производство на коњак: Јуни блан, Сен-EMILION, Folle Бланш, Colombard.

ГроздоберЛозата се засадени во интервали од три метри, да се зголеми сончева светлина. Собрани еднаш годишно, што беше во почетокот на октомври. Обично, сопствениците на лозјата за грозје бербата машини се користат за начини да се забрза процесот, но некои преферираат упатството. Потоа грозјето се подложени на притискање на рамна хоризонтална преси. Израелските медиуми треба само лесно го скрши на јагоди, не присилува сува. Исцеден сок веднаш се испратени на ферментација.

ферментацијаБренди производство на ферментација почнува. Ферментацијата се одвива во буриња на малите бизниси, и големи настани - со зафатнина на резервоарот 1000-2000 dal. Додадете шеќер забрането. Не толку строго контролирана од страна на употребата на антисептици, како сулфур диоксид и антиоксиданси. Појаснување, филтрирање или центрифугирање на вино не се применува. притискање и ферментација, бидејќи тие се утврди квалитетот на идните алкохол прилично строго контролирани. Ферментација на сок трае 3-4 недели. Дека младите суво вино Blanc de Blanc (околу 8% алкохол) се чуваат (за испраќање дестилација) на квасец тиња, ферментација почнува. Поради ова намалена киселост, виното станува мек и нежен вкус. Сепак, тој е испратен на дестилација, бидејќи ова вино е многу сув, ниско ниво на алкохол и многу киселини.

дестилација

ракија технологија на производство речиси целосно зависна од дестилација (дестилација). Тоа се врши во следната година, по жетвата, но, секако, пред крајот на март. И првиот и вториот дестилација се одвива во специјални апарати за дестилација, кој се нарекува "Charentais" дестилација коцка (alambic Charentais). Таа е направена од бакар, бидејќи само на овој метал е отпорна на вино киселини. процесот на дестилација е поделена во две фази. Потекло - добивање на база на дестилатот (сурова алкохол), сила 27% -32%. Девет литри вино во дестилација дава околу еден литар ракија дух, а облачно и неопределен во боја. Втората фаза - испраќање на сурова алкохол дестилација на друг за да се добие на веќе високо база коњак алкохол. Средно дестилација бара посебна вештина и внимание. Сурова алкохол се дестилира нежно и бавно во текот на 12 часа. Следно, силата на решение од 69% -72%, оди на блендата, при подготовка на почетна прекинат ракија.

извадок

Изложеност - последниот и најважен фаза. Се верува дека на изложеност - клучен фактор во постигнување на највисок степен на квалитет. Изложеност се одвива во дабови буриња и трае не помалку од 30 месеци, може да достигне до 50 или повеќе години. Контејнери треба да бидат лишени од било кој метал и други делови кои може да дојде во контакт со алкохоли. Поради дабови буриња пијалаци добива својата карактеристична арома. Исто така, за време на изложеност на производот е заситена со кислород, која продира низ порите на дрвото, што уште повеќе го подобрува вкусот на ракија. Повеќе изложеност, поскапи и подобро се коњак.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Производство на ракијаПроизводство на ракија
Почетна ракијаПочетна ракија
Зошто е скап коњакЗошто е скап коњак
Тајните на коњакТајните на коњак
За разлика од коњак armagnacЗа разлика од коњак armagnac
Класификација на cognacsКласификација на cognacs
Коњак CalarasiКоњак Calarasi
Класификација на ракијаКласификација на ракија
Како да се направи коњак, ракија производствоКако да се направи коњак, ракија производство
Руски видови на коњакРуски видови на коњак
» » Производство на ракија