ma.AlcoruGuru.ru

Тајните на коњак

Видео: Бренди на светлина. Разлика невозможно. Нови технологии. // Олег Карпов

Тајните на коњак

неколку векови на производство на коњак технологија е значително подобрена, но суштината останува иста. Од одбрани сорти бело грозје (Јуни блан, Colombard, Folle Бланш, Сен-EMILION), собрани во октомври од страна на машината во областа Шарант, стискаш на сок од посебен печат.

сок ферментација се јавува во околу 3-4 недели по бербата на грозјето. Резултатот е млада суво вино Blanc de Blanc (Блан Блан де).

Сега доаѓа најважната фаза на производство на коњак - првиот дестилација. Тоа се врши во текот на следната година, по жетвата, но не е задолжително пред 31 март. И првиот и вториот дестилација се врши во специјални апарати за дестилација, т.н. "Charentais" alembic (alambic Charentais).

Традиционално, тоа треба да се изработени од бакар, бидејќи овој метал е отпорна на вино киселини. Дестилација 9 литри вино дава околу 1 литар на етил алкохол, доволно неопределен во боја и облачно. Почетна дестилат, наречен "глави" (tetes), и на крајот "опашка" (Güeñes) не се користи и истури бидејќи тие содржат многу непожелни вкусови.Вториот дестилација бара големо внимание и вештина. Тоа се нарекува "бон-shofe» (Bonne chaaffe), што значи "добро Топлификација". Во рок од 12 полека и внимателно да се ре-дестилирана суровини дух. Како и со првиот дестилација, постои само еден "срце". Само оваа алкохолна јачина решение 69-72 степени и понатаму ќе се одржува.

Видео: Процесот на подготовка дабови буриња за коњак. ЧЕКОР ПО ЧЕКОР. // Олег Карпов

Следната важна фаза - извадок од коњак. Тие веруваат дека тоа е од клучно значење за постигнување на највисок степен на квалитет пијалок.

јачина на алкохол од 70% се чуваат за неколку години во дабови буриња, пијалок е карактеристична малку кисел вкус (како резултат на танини содржани во дрво) и боја. Покрај тоа, времето на одржување на значителен дел од дестилатот се оксидира од атмосферски кислород продира низ порите на дрво, која исто така ја менува вкусот на коњак на подобро.Понекогаш, за да се забрза процесот на зреење во ракија дабови буриња се додаваат чипови. Во процесот на стареење на значителен дел од испари алкохол (во Франција, тоа се нарекува дел des Anges - ангелите на "Сподели). Затоа, толку е поголема изложеност, се очекува да Коњак - потребна поголема почетна алкохол тврдина.

Коњак се чува во 350-литарски дабови буриња 3-25 години или повеќе. Материјалот од кој се направени буриња е од особено значење. Во Коњак, содржи околу 500 компоненти, како и во многу стари - во текот 2000. Сепак, тие се движат во алкохол од даб.

Производство на буриња - самата наука. Да ги направи од Лимузен дабова шума, кој се наоѓа 150 километри источно од главниот град на коњак, и даб на кој ќе се зголеми во шумата Tronçais. Буриња се направени без ниту еден клинец. Се верува дека постарите барел, толку повеќе тоа е вредно. Таквите антиквитети во вредност буквално на тежината на златото, заштити внимателно, дури и специјално одгледувани пајаците ткаеле дека веб на буриња и да ги заштити од штетници.

По неколку децении на работа на горниот слој на дрво во внатрешноста на барел "произведени", и внимателно добиеше (1-2 мм), по што повторно барел помага да се произведува пијалок.

Рок на траење на коњак зависи од неколку фактори и може да биде до сто години. Кога складирање испаруваат пијалок по стапка од 2-4% годишно, но, исто така, ја губи замокот до 40 степени.

Конечно, кога според мислењето на експерт дегустатор, алкохолот е "зрела", таа започнува можеби најкомплицираните процес - меша, односно мешање коњак со различна експозиција, различни култури, како една берба на грозје не можеше да каже коњак различни вкус и арома квалитети.

Прво, обично се мешаат ракии се за иста возраст, од една до три години, но поради разни Шарант лозја. Овој тип е наречен "првиот бренд» (купе премиера). спојувајќи чекор, тогаш се јавува ракии различни возрасти "родител чаша" (купе само) и, конечно, во завршна фаза (купе финале) - финалето мешање на пијалок замислена да пренесат карактеристики.

На завршување на процесот во ракија содржина на алкохол е намалена до 40 вол.%, Се полни со дестилирана вода и да додадете на тоа одредена доза на карамела да им даде на пијалак повеќе заситени боја.

Оваа операција е целосно завршена и е одговорен убеден потрошувачите кои веруваат дека потемна коњак, постарите. Сепак, ова мислење е апсолутно во ред, како алкохолен пијалок, поминаа четириесет години во slaboobozhzhonnoy барел добива боја на килибар, станува речиси светла.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Ракија технологија на производствоРакија технологија на производство
Shenen Blanc (chenin blanc)Shenen Blanc (chenin blanc)
Производство на ракијаПроизводство на ракија
Пијалак на домашно вино. Дестилација домаПијалак на домашно вино. Дестилација дома
За разлика од коњак armagnacЗа разлика од коњак armagnac
Дозволете ни да учат на бакар светлинаДозволете ни да учат на бакар светлина
Што го одредува калориска вредност на коњак?Што го одредува калориска вредност на коњак?
Производство на ракијаПроизводство на ракија
Коњак повикот на дивината - резерва des ancetresКоњак повикот на дивината - резерва des ancetres
Историјата на коњакИсторијата на коњак
» » Тајните на коњак