ma.AlcoruGuru.ru

Технологија на производство класичен коњак

производство на ракија

Бренди производство е сложен долгорочен процес, се бара посебни сорти грозје, уникатна опрема и волшебници кои може прецизно да ги почитуваат сите технолошки нијанси. Следна јас ќе зборувам за тие фази, која работи на вистински францускиот коњак пред да стигнете до продавниците.

коњак технологија е под контрола на ниво на францускиот закон, тоа е дозволено да се направи само еден географски регион на земјата - Poitou. Сите пијалоци се создадени во други земји и региони, коњак не се, тие се нарекуваат ракија.

ракија фази на производство

1. одгледување на грозје. Според класичната технологија им е дозволено да ги користите следниве сорти грозје: Folle Blanch, Јуни блан и Colombard. Но, во повеќето случаи се користат Јуни блан, оваа сорта грозје го прави 98% од ракии.

Лозови насади во редовите на растојание од три метри едни од други. Ова им овозможува на жетвата на специјални машини, со што се намалува рачен труд и намалувањето на трошоците за производство. Коњак куќи почне бербата во средината на октомври.

2. Подготовка на сок. Сите берат грозје веднаш испрати посебен печат, кој само малку мелени плодови. На законодавно ниво се забранува користење завртка притиска континуирана можност да се притисне да пресушиме бобинки.

3. ферментација. Добиени во претходната фаза, сок веднаш испратен за ферментација. Овој процес се одвива во специјални резервоари во обемот на 50-200 хектолитри. Во овој случај, строго забрането да додадете шеќер.Производителот има право да го додадете сок само конзерванси - антиоксиданси и сулфур диоксид. Максималниот број на овие супстанции, исто така, се регулирани. Контрола на ферментација особено тешка, бидејќи на оваа фаза на квалитетот на готовиот коњак зависи во голема мера.

Резултатот добиен нефилтриран ферментација Не е светлина и суво вино (содржината на помалку од 1 g / l шеќер), која пред дестилација се чуваат на свој квасец тиња. Виното содржи многу киселина и малку алкохол (не повеќе од 8-9% од волуменот).

4. дестилација. Бренди куќа е должна да го заврши процесот на дестилација до 31 март наредната година, по годината жетва. Во исто време, стави напред следниве барања:

  • Дестилација треба да се врши само во одредена географска област;
  • може да се користи специјални бакарни казани, наречен alambikami (прикажани), која пред употреба мора да биде снимен.
alembic ракија
Alambik


Пред сервирање во alambik вино загреана. Дестилација се врши во две фази. Прво, виното едноставно дестилирана да се добие максимална можна количина на алкохол. Излегува млечна течност содржи 27-32% алкохол. Во јазикот на производителот е супстанца наречена «brouillis» (Brouilly).

Целта на вториот дестилација е да се добие чист етил алкохол и фракционирање на испарувања. Во оваа фаза, почетната принос на дестилатот се сече (т.н. "глава") содржи многу штетни испарливи материи. Следно, Волшебникот собира "телото" - дел содржи 69-72% алкохол, кои ќе одат за производство на коњак.

Кога концентрацијата на алкохол е намалена за 60%, на дестилација е завршена, останатиот дел од дел наречен "опашката." Во подготовка на ракија тоа не се користи, но "опашка" му е дозволено да се додаде на следната серија на Brouilly.

Во исто серија дестилација на коњак трае околу 24 часа. Од 10 литри на ново вино може да се добијат до 1 литар чист етил алкохол.

5. екстракт. eaux процесот екстракти трае најмалку 30 месеци, а на возраст од најстарите алкохолни пијалаци може да биде повеќе од 100 години. Коњак се става во дабови буриња без метални делови, исто така, се забранува да се користи базирани лепило соединение. Затоа, цената на неподвижниот дабови буриња за коњак е многу висок.

Тапани добра дабови буриња најмалку 150 години. Пред да можете да го користите готови барел што е потребно за одржување на свеж воздух за 5 години.
Во текот на стареењето во буриња коњак алкохол дрва се движи материјал формирање бојата и вкусот на пијалокот. Барели им е дозволено да се користи постојано.

За секоја година од изложеност испарува 0,5% алкохол, мајстори го нарекуваат "ангели share". Всушност, алкохолот ќе исчезне храна бактерии кои живеат на ѕидовите на визби. Над 50 години на стареење ракија тврдина се намали од 71% до 46%, но алкохолот станува потемна и има уникатен букет на вкусови.

буриња ракија
Визба за стареењето на коњак

6. Измешани (монтажа). Тоа подразбира мешање на алкохол со различна експозиција за готовиот пијалок, кој оди на продажба. Ако понатаму стареење коњак непрактично, се става во стаклено шише, плетенка на винова лоза.

7. Додај други состојки. производство ракија може да го направи без оваа фаза, но во повеќето случаи тоа се уште е присутна. Ракија се додава дестилирана вода за да се прилагоди на тврдината, шеќер (максимум 3,5% по волумен) за прилагодување на вкус, дабови иверки и карамела да им даде на ракија заситени темна боја. Пијат флаширана етикети налепница, и тоа оди на продажба.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Производство на ракијаПроизводство на ракија
Зошто е скап коњакЗошто е скап коњак
Историјата на производство коњак во РусијаИсторијата на производство коњак во Русија
Тајните на коњакТајните на коњак
За разлика од коњак armagnacЗа разлика од коњак armagnac
Што го одредува калориска вредност на коњак?Што го одредува калориска вредност на коњак?
Производство на ракијаПроизводство на ракија
Коњак повикот на дивината - резерва des ancetresКоњак повикот на дивината - резерва des ancetres
Историјата на коњакИсторијата на коњак
За коњакЗа коњак
» » Технологија на производство класичен коњак