ma.AlcoruGuru.ru

Сè за замокот на Брага

содржина

Соодветно подготвена Брага - залог на висок квалитет на вотка. Тоа е важно за време на неговата подготовка да се усогласат со оптимални пропорции на компоненти (шеќер, вода, квасец), да го издржат потребно време и температура граници и точно да се утврди времето на достапност. Ако се направи правилно, Брага тврдина треба да биде околу 12%.

Како да се измери на замокот на Брага?

Брага за светлина

Со hydrometer мери густина на течности. Hydrometer, специјализирана за мерење на процент на шеќер наречен saccharometer и алкохол - alcoholmeters. Тоа е ефикасно да се измери пијалак тврдина (хидроалкохолен решение).

Во врска со пијалак е многу посложена. густина Нејзиниот зависи од концентрацијата на алкохол, јаглерод диоксид (CO2) и остаток на шеќер. Кога се потопува во hydrometer Брага, алкохол го турка нагоре, шеќер турка надолу CO2 - надолу и гас меурчиња да се почитуваат hydrometer се турка нагоре.Степенот на осветлување дома пијалак исто така може да влијае на густина. За да се утврди содржина на алкохол од hydrometer каша е да се оцени на кумулативниот ефект на сите влијанија, со на одредена температура, т. Да. Таа, исто така влијае на перформансите. Излегува дека hydrometer, hydrometer или alcoholmeters-saccharometer не многу погодна за каша.

Со цел да се утврди колку степени во каша треба да се користи специјални hydrometer-vinomerom. Од една страна, тоа застана во дипломирањето алкохоли, од друга - шеќер. Сведочењето беше повеќе или помалку точно треба одредени услови, со цел да се измери:

  • точно појавување влез врвот шеќер и "шеќер" скалата (20%);
  • отсуство на меури CO2 (примерок Протресете добро);
  • одредена температура примерок (20 ° C).

Vinomer игнорира квасец материи и гасови. Затоа, дури и добро најзаслужен пијалак често во праксата покажува 12-15% јачина. Тоа треба да се фокусира на други знаци на подготвеност каша (без слатки, престанок Подсвиркват, формирање на талог, појаснување, запаливост).

Искусни bootleggers, чија подготовка технологија за дома пијалак светлина рецепт и усовршени во текот на годините, се утврди степенот на вкус.

Што го одредува силата, и како да се зголеми степенот на перење?На почетната влијае не само на точноста на подготовка на тврдината, но исто така и на квалитетот на суровина, што почетната густина на шеќер, квасец. Алкохол и јаглерод диоксид - квасец производи, кои се лачат во преработка на шеќер и шеќер содржат суровини.

Кога концентрацијата на алкохол достигнува 12-15 степени загинаа квасец, процесот на ферментација е завршен. Затоа е природно невозможно да се постигне поголема тврдина.

Ако се пасира, тврдината се претвори ниско, тоа може да е малку шеќер. Квасец обработени сите шеќер во алкохол и почна да се рециклира алкохол што е штетно за нив, според тоа, на ферментација застана пред крајниот рок на траење. Поправена оваа грешка со додавање на шеќер и квасец Брага во право квантитет.

На оптимален сооднос на шеќер и вода 1: 5. Тоа може да се зголеми до 1,5: 5, ако се користи специјални алкохол отпорни квасец. Во овој случај, тврдината може да се зголеми за 15-18 степени. Но, не заборавајте дека вишокот на шеќер - тоа е многу лошо. Тој е конзерванс и може да го инхибира ферментација.

Ако за време на готвењето каша користи квасец или вино пекар, за потполно созревање на кантарион и да го зголеми тврдина се потребни дополнителни fertilizing (Бери каша, овошен сок или пире). Алкохолот квасец веќе се содржи во својот состав се што е потребно.

Друга причина за ниска температура тврдина неуспехот да 18-30 ° C за оптимална активна ферментација. Кога тоа ќе се намали (под 18 ° C) «спиење» квасец во повисока (над 30 ° C) - загине. Промени на температурата, исто така, не е погодна за нормално ферментација.

За да се зголеми тврдина Брага многу bootleggers додаде да ја "опашки" (последен дел), останати од претходниот влече. Оваа течност содржи во просек 20-25% од етил алкохол. По додавањето во каша од опашки, тоа може да го зголеми тврдина за 22-23 степени. Главната работа е да се чека за целосен прекин на ферментација, и само тогаш се спроведе постапка (пред вистински релации), во спротивно алкохол ќе ја убие квасец и производи ќе се влоши.

Одат и да купат најдобрите светлина

За да се добие висок квалитет на процесот на ферментација каша мора да се контролира од почетокот до крајот. Со помош на мерни инструменти за спроведување, како контрола е многу поедноставен.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да се утврди подготвеноста на БрагаКако да се утврди подготвеноста на Брага
Методи за мерење на каша тврдинаМетоди за мерење на каша тврдина
Брага за светлинаБрага за светлина
Тврдина и пиво густинаТврдина и пиво густина
Ние се утврди на густината на пивоНие се утврди на густината на пиво
Правилното пијалак од џемПравилното пијалак од џем
Сакате да знаете колку од дома пијалак светлина добиена?Сакате да знаете колку од дома пијалак светлина добиена?
Како да се спроведе дестилирана кашаКако да се спроведе дестилирана каша
Ние се утврди подготвеноста на БрагаНие се утврди подготвеноста на Брага
Како да го користите alcoholmeters - настава и нијансиКако да го користите alcoholmeters - настава и нијанси
» » Сè за замокот на Брага