ma.AlcoruGuru.ru

Пареа барабан (рефлукс) - што е тоа?

Што е пареа барабан (рефлукс)


пареа барабан што е
Пареа барабан - запечатен сад, кој се наоѓа помеѓу резервоарот и дестилација суровина, кулер калем, и цевки поврзани со овој резервоар од резервоарот за дестилација на барабанот на пареа, а потоа да се калем, и на пареа, се движи над нив (Scien dephlegmator.). (Подолу ние го нарекуваме пареа тапани и рефлукс, бидејќи не постои никаква разлика.)

Тоа кондензирана мешавина пареа дестилација суровина. Поради постојано тече пареа што се случува врие етанол и со тоа фузелово масло остане во барабанот на пареа и на излез ќе имаат прочистена производот.
Дестилација на суровини може да се направи без тапан пареа. Неговото воспоставување е задолжително и се додава по своја волја.

Важно е да се знае: Големина рефлукс за правилно функционирање мора да биде за десет пати помали од капацитетот за суровина дестилација.

Видео: пареа тапанот не е потребно! Нова светлина! sparging метод! Светлина без мирис!

Како тапан пареа

Сè што е врз основа на законите на физиката. Кога пареа влегува притисок на пареа тапан во него паѓа нагло, поради што почнува пареа кондензира, но "свеж" пареа што тече континуирано, не дава полесни дел од вашиот каша да се населат на ѕидовите на садот. Оваа технологија им овозможува да го исчистите светлина од фузелово масло.

Зошто потребата за пареа барабан (рефлукс)

голема количина на органски материи е во Брага. Оваа органска маса се донесе до вриење за производство на пареа, која потоа се претвора во течност. Температурата на дојдовен пар мора да одат надолу да се претвори во кондензат.

Брага на пченица без квасец

Брага од џем за дома-запарвамЗадачата што стои во процесот на дестилација производство светлина е чист алкохол. За жал, не сите домашни пасти може да се пофали на производство на квалитетни производи.
Брага обично се состои од вода, алкохол и органски материи се останати од процесот на ферментација. Од сето ова состав многу ниска точка на вриење алкохол (78 степени).

Обидувајќи се да се вози на алкохол од каша на начин многу тешка задача и може да потрае многу време. Затоа, сите обично се случува како што следува: Брага во резервоарот се загрева до вриење за суровина и да започне да се подели на фракции - алкохол, вода и фузелово масло. За такви барабан на сепарирање, и употреба на пареа (рефлукс). Со водена пареа тапан пијалак вкус може да се даде, но неговата главна задача е поделбата на лесните фракции од тешки (фузелово масла).

Видео: Midzhet од д-р Хубер ефективна рефлукс

Како да се направи пареа барабан (рефлукс) со свои раце

Ние себе си се направи рефлукс

Што е тапан пареа? Ова е прилично едноставен уред. Многу полесно отколку на alembic или, на пример кондензатор. Рецепт за рефлукс е прилично едноставна. Земете го пластичниот капак од стаклени тегли и направи две дупки во него со дијаметар еднаков на надворешниот дијаметар на цевка која се протега од уште да серпентина. Оваа цевка мора да се намали за да вметнете и завршува во дупките на капакот. Дојдовни цевка треба да биде под 5-10 мм цевка која ќе ги привлече пареа од кондензаторот рефлукс. Врските треба да бидат херметички.Следно, треба да се избере точниот износ на капацитет. Обемот, што во теорија треба да работат, што е опишано погоре. Се разбира, во пракса тоа не може да работи. Во секој случај, мора да се избере за себе на точниот износ на капацитет, и ќе трае цел живот.

Добрите стаклени тегли се очигледни:
- Лесно да се чисти
- Лесно да ги собереш на саканиот износ
- Стегање
- Висока термичка спроводливост
- Заштеда при купување

Ако волуменот на садот е мал, тогаш dephlegmator поради високата температура на фузелово масло нема да биде во можност да кондензира и чувството нема да биде на неа. Обратен ефект се постигнува со голем капацитет. Во овој случај, на температура од влезните пареа е оптимално, алкохол почнува брзо да се кондензира на тапан пареа и ќе добие малку на конечниот производ.

Како работата на барабанот на пареа (рефлукс)

барабанот на пареа

Пареата од резервоарот за да се дестилација на цевка влегува во dephlegmator. Неговиот волумен е многу поголема од онаа на цевка, односно, под притисок почнува да опаѓа, а со тоа и на температурата на пареа. А понатаму поттик за пад на температурата во барабанот на пареа е површината на ѕидот на крвниот сад. Тоа не е неопходно да се насилно кул, но материјалот (прибл. Тегла) треба да имаат коефициент на пренос на висока топлина.
На алкохол остана во дел на празнината, идеална температура на пареа треба да биде околу 80 - 90 степени. вода и фузелово масло ќе остане во барабанот на пареа. Од 10 литри миење добиени по дестилација од околу 100 - 200 мл фузелово масла меша со вода.
Исто така, да ве спаси од тапанот на пареа на спреј миење дека може да се добие во цевката, а потоа во готовиот производ.

Дали треба да се светлина пареа тапани?

Ова прашање е прилично лични преференци. Тоа ќе биде полесно да се листа на предности и недостатоци.

Недостатоци на пареа на барабанот:

- Специјални лошите страни лично не можеме да се идентификуваат. Можеби некој кој сака вкус фузелово масло, и овој уред лиши таквите луѓе на таа привилегија.

Предности на барабанот на пареа:

- Конечната пијалок добиен во почист пати, ако тие не ги користат.
- Вие не може да го користи вториот дестилација
- Ако и двата пати за да стигне на пареа барабан на излез ќе се кристално јасни производ.

Напиши коментар, што мислите за тоа. Можеби, вашето мислење ќе им помогне на почетници во уметноста на подготовка.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да се направи пареа тапаниКако да се направи пареа тапани
Дестилирани светлинаДестилирани светлина
Што е светлинаШто е светлина
Пареа барабан за светлина со своите рацеПареа барабан за светлина со своите раце
Домашна светлина од шпоретотДомашна светлина од шпоретот
Направете самостојна ладење за светлинаНаправете самостојна ладење за светлина
Принципот на работа на уредот и склопувачки пареа барабанПринципот на работа на уредот и склопувачки пареа барабан
Пареа барабанот на банките со свои рацеПареа барабанот на банките со свои раце
Класичен светлинаКласичен светлина
Избор додатоци за светлинаИзбор додатоци за светлина
» » Пареа барабан (рефлукс) - што е тоа?