ma.AlcoruGuru.ru

Класификација на стареење ракија

ракија екстракт

Неискусен човек е тешко точно да се утврди возраста на коњак - стареењето на во дабови буриња. Запознаени со нас "ѕвезда" е само на обичните коњак (ракија), произведени во поранешна СССР. Во вистински францускиот cognacs други класификација врз основа на вредностите на ликот. Ние гледаме на двете варијанти на одбележувањето да немаат проблеми со пијалок секој производител.

коњак изложеност смета до нејзиното полнење, а потоа пијат повеќе не е "стареат". своето време за престој во шише непринципиелно, бидејќи квалитетот не се менува. Повеќе детали во видеото.

француска класификацијаСтандарди се поставени и контролирани од страна на Бирото за национален Interprofessionnel du коњак. Возраст утврдени одложување најмладиот алкохол сочинуваат пијалок. На пример, ако се меша алкохоли 3, 5 и 6 години, а потоа како резултат екстракт ракија - 3 години.

Потрошувачите ќе се запознаат со пијалок стареење благодарение на посебна ознака не е етикета:

  • V.S. (Посебно), Trois Etoiles, де лукс, избор - најмалку 2 години;
  • супериорен - минимум 3 години на стареење;
  • V.S.O.P. (Многу Супериорен Стариот Пале), Vieux, резерви или V.O. (Многу стар) - не помалку од 4 години;
  • V.V.S.O.P. (Многу Многу Супериорен Стариот Пале) и GRANDE RESERVE - минимум 5 години на стареење;
  • X.O. (Баш стариот), Vieille резерви, Tres Vieux, Екстра, Кралската или Наполеон - не помалку од 6 години.


Францускиот закон забранува коњак етикета повеќе од шест и пол години, од контрола на мешавина, а квалитетот е речиси невозможно.

Домашни ракии означување

Класификацијата се користи од страна на производителите од поранешниот Советски Сојуз (главно ерменски коњак куќи), многу полесно. Тоа е изолиран обични, брендирани и cognacs колекција.

Обичните cognacs означени со ѕвездичка. Секој ѕвездичка означува годината алкохол во дабови буриња. На пример, ако ги гледате на шише со 5 ѕвезди, тогаш пред да коњак пет години на стареење. Треба да се напомене дека домашните ракии одложи помалку од 3 години не е (теоретски), GOST забранува употребата на толку млади коњак алкохол.

коњак категорија

На гроздобер cognacs имаат писмо ознаки, тие се како што следува:

  • HF (На возраст од Коњак) - не помалку од 6 години на стареење;
  • KVVK (На возраст од Коњак најдобар квалитет) - минимум од 8 години;
  • COP (Стар коњак) - не помалку од 10 години;
  • оперативен систем (Многу стар) - возраста на пијалок не помалку од 12 години.

Колекционерски смета ракија со изложеност на повеќе од 23 години. Ова е многу скапи пијалаци купени од страна на богатите познавачите за приватни колекции.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Како да изберете добар коњакКако да изберете добар коњак
Историјата на производство коњак во РусијаИсторијата на производство коњак во Русија
Ажурирано класичен коњак Tavria - "Borisfen"Ажурирано класичен коњак Tavria - "Borisfen"
Молдавија ракијаМолдавија ракија
Ерменскиот ракијаЕрменскиот ракија
Класификација на cognacsКласификација на cognacs
Коњак CalarasiКоњак Calarasi
Класификација на коњакКласификација на коњак
А малку коњакА малку коњак
Беше лансиран за полнење шишиња коњак "трофеј" 5 години на стареењеБеше лансиран за полнење шишиња коњак "трофеј" 5 години на стареење
» » Класификација на стареење ракија