ma.AlcoruGuru.ru

Што е рум?

Соба - ова е исклучително романтична пијалок. Роден е во XVII век, во време на filibusters, трговци со робови, ловци и колонизатори, тој се уште има репутација како "вистински пијалок" за авантуристи.

Видео: Бакарди Соба: историја, производство, рецепти за коктели (Mojito, Куба Либре, Daiquiri, Стариот Куба)

Првично, рум беше наречен "Барбадос вода". На неговото јадро, тоа е нус-производ на производство на шеќер.
Соба појави во историјата на трговијата со робови: робови купи во Африка за рум и ги продаваат на сопствениците на плантажите за шеќерна трска меласа.

Од тоа, пак, подготвени рум и уште еднаш го возеше до Африка.
Соба беше исклучително популарен меѓу Пиратите од Карибите, потрагата за трговски бродови. Што е многу јасна - овој пијалок не е само забава, да се подигне моралот, и чувството на глад, но, исто така, загреани.

Од истите причини, рум била воведена во секојдневната исхрана на британските морнари, а оваа традиција останала во морнарица Нејзиното Височество до 1970 година.
За време на забрана рум шверц на САД - главно од Куба.Овој факт беше добро познат, познат шверцери, речиси херои, и патување рута и се нарекува - ". Соба пат"
Што е рум - силна дестилирани алкохолни пијалаци направени врз основа на меласа (течна материја што остануваат по производството на шеќер) или шеќерна трска сок од себе.

Нејзини главни производители - Карибите: Куба, Јамајка, Мартиник, Порторико, и други.
Во земјите каде што шеќерна трска расте, можете, исто така, може да се најдат локалните пијалоци под името "рум", но тоа е обично само бледа копија на познатиот пијалок создадена од страна на различни мириси и ароми.И покрај фактот дека рум е направен од меласа, овој пијалок не е слатка. Факт е дека во повеќето меласа содржи доста шеќер, кој исчезнува во процесот на ферментација. Сладок вкус некои темни rums објасни адитиви карамел - карамела.

Средно содржина соба алкохол - 40 до 55%; а се произведува се помалку и поцврсти сорти (до 75 степени!). Според западните класификација, постојат два типа на Ромите: лесни и тешки. Ова не се однесува на содржината на алкохол, туку на вкус, боја и арома на рум.

тешки рум
Овој тип на Ромите се карактеризира со нагласен вкус и арома. Боја тешки Ромите варира од жолто до кафеава кадифена. Патем, првиот роман во историјата беа само тешки (светлината се измисли само во XIX век).

Видео: Концептот на SRAM, DRAM, ROM, матурски, EPROM, EEPROM, ..

Принципот на нивното производство е подобрена малку од тогаш, но суштината останува иста: меласа од шеќерна трска се ферментира природно - без воведување на квас. Ферментацијата е бавен, но тоа ви овозможува да се поцелосно манифестира ароматични својства на иднината на пијалок.

Потоа сируп дестилирана, два пати (овој метод се нарекува со прекини). Како резултат на јасно дестилат се чува во буриња направени од различни видови на дрво, во зависност од тоа каде се стекнува со рум една или друга боја.

Често за поинтензивна боја по изложувањето на "рум" алкохол е додадена на карамела. Тешки сорти соба обично се чуваат најмалку пет години, по што се разредува со вода, а во некои случаи, помеша и шишиња.

Повеќето тешки rums произведени на островите на Јамајка, Тринидад и Мартиник. Како по правило, со црни етикети се означени. На повеќето познати брендови - Хавана Клуб, Бакарди Црното, жардинери Панч Маер, Captain Morgan Black Label.

Сподели на социјални мрежи:

Слични
Единствен рум "Бакарди црно"Единствен рум "Бакарди црно"
Коктел Куба ЛибреКоктел Куба Либре
Состав и коктел рецепт "Куба Либре"Состав и коктел рецепт "Куба Либре"
РумРум
Пијалок пирати - 2 часа.Пијалок пирати - 2 часа.
Омилен пијалок на пиратиОмилен пијалок на пирати
Кубански рум и други сорти пијалокКубански рум и други сорти пијалок
Избор на правото рум за MojitoИзбор на правото рум за Mojito
Од она што е рум?Од она што е рум?
Коктел Куба ЛибреКоктел Куба Либре